Botoks - Botulinum toxin

Botoks - Botulinum toxin

Botulinum toksin je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji se poslednjih četrdeset godina koristi u medicini, pre svega u neurologiji i oftalmologiji. Za estetke svrhe i uklanjanje bora odobren je 1987. godine.

Tretman Botoxom je jedan od najdelotvornijih i najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora na području čela, oko očiju i usana. Ovaj nehirurški zahvat sprovode isključivo lekari i apsolutno je bezbedan za pacijenta. Izvodi se tako da što se preparat aplikuje pod kožu na mestima gde se bore žele ukloniti ili umanjiti. Kako se koriste najfinije iglice za aplikaciju, tretman je bezbolan i traje svega nekoliko minuta.

Pre primene preparata neophodan je pregled lekara. Pregled omogućava detaljan uvid u raspored i građu facijalnih mišića jer se oni kod ljudi mogu bitno razlikovati. Nakon pregleda facijalnih mišića lekar će odlučiti u koja područja treba precizno aplikovati preparat. Neophodno je da na pregledu lekara obavestite ako dojite, uskoro planirate trudnoću ili bolujete od neuromišićnih bolesti (povećava se rizik pojave neželjenih dejstava). Botox se pažljivo i precizno aplicira u vrlo malim količinama i blokira rad pojedinih mišića koji učestvuju u mimici lica. Na taj način se umanjuju i uklanjaju bore na licu, koje nastaju snažnim delovanjem tih mišića. Delovanje preparata je lokalizovano. Mesta na kojima se najčešće izvodi tretman su bore na čelu, sitne bore s spoljašnje strane očiju, bore iznad gornje usne, neravnine na bradi i bore na vratu.

Kandidati za tretman su sve osobe koje u trenutku intervencije nemaju infekciju na mestima na kojima žele primeniti preparat i osobe koje nisu alergične na preparat ni bilo koji pomoćni sastojak preparata. Pacijenti s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih neželjenih dejstava.

Rezultati su vidljivi dva do tri dana nakon tretmana, a održavaju se narednih 3-4 meseca, ređe do 6 meseci. Rezultat tretmana, kao ni kod sličnih estetskih tretmana, nije trajan.

Tretman se može ponavljati neograničen broj puta jer ne postoji nikakva opasnost za zdravlje pacijenta. Potrebno je voditi računa da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak. U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 meseca kako bi se održao mladalački i svež izgled.

Važno je napomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Pacijent se može odmah po završetku postupka vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Na mestu uboda može se pojaviti manja modrica, kao i kod svih procedura koje zahtevaju ubod kože.

Najčešća neželjena dejstva su glavobolja, sindrom sličan gripu, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Mnogo ređe dolazi do pojave bolnosti lica, crvenila na mestu aplikacije i oslabljenosti mišića. Pojave se povezuju sa samom aplikacijom jer se javljaju tokom prve nedelje nakon zahvata. Sva neželjena dejstva su privremena i ne traju više od nekoliko nedelja.

Ponašanje nakon tretmana :

  • Ne konzumirajte veće količine alkohola 24h nakon tretmana
  • Ne vežbajte 24h nakon tretmana
  • Ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica nedelju dana nakon tretmana
  • Izbegavajte podvodno ronjenje, kao I nošenje zaštitnih kaciga za motor
  • Ne idite na spavanje 4 sata nakon tretmana, pokušajte zaspati na leđima noć nakon tretmana
  • Pokušajte vežbati tretirane mišiće do 4 sata nakon tretmana, dakle nastavite se smejati, mrštiti itd.
  • Izbegavajte solarijume i saune 3 do 4 dana nakon tretmana.

Baby Botox

Noviji trend u primeni Botoxa je primena Baby Botoxa i podrazumeva aplikaciju minimalnih doza preparata čime se postiže bolja pokretljivost mimičnih mišića, a time i prirodniji izgled. Rezultati tretmana su kratkotrajniji pa se preporučuje ponavljanje na 2-3 meseca.