Radiotalasna terapija

Elektrokauterizacija kapilara, bradavica, papiloma, keratoza, mladeza, hiperpigmentacija

Brojne benigne promene na koži mogu se ukloniti radio talasima kao najkomfornijom, najsigurnijom i najefikasnijom metodom, koja ne ostavlja ožiljke. Među tim promenama su pre svega viseće bradavice, seboroične keratoze, ksantelazme i prošireni kapilari

Papilomi ili viseće bradavice

To su benigne izrasline na koži sa kojima se srela gotovo svaka osoba, bilo iz ličnog iskustva ili na drugoj osobi. Najčešće se javljaju na vratu, u predelu pazuha, preponama, na gornjem delu trupa i očnim kapcima, i to najčešće kao mnogobrojni izraštaji. Javljaju se kod oba pola srednjih godina i starijih. Za nastanak ovih promena okrivljuje se Humani papiloma virus (HPV), dok gojaznost, hormonski disbalans, trudnoća kao svojevrsni pad imuniteta, doprinose njihovom širenju.

Viseće bradavice mogu biti praćene svrabom, peckanjem, a nekad i bolom kada se uvrne peteljka bradavice. U preponama su simptomi češći. Na očnim kapcima mogu ometati vid i dovesti do infekcije oka. U svakom slučaju promene treba ukloniti jer se šire, smetaju i estetski su neprihvatljive.

Seboroične keratoze ili masne bradavice

Vrlo često bradavice mogu biti i ravne, tačnije kao ravne braon pigmentovane fleke na vratu, licu, leđima, dekolteu, što daje prljav izgled. Vremenom rastu u veće uzdignute pigmentovane ploče, hrapave površine. Praćene su osećajem svraba. Pored humanog papiloma virusa bitan faktor za njihovu pojavu predstavlja i genetska sklonost kože ka njihovom javljanju.

Ksantelazme

Ksantelazme su žućkasto-bele naslage u obliku pločica oko očiju. Mogu biti pomalo izdignute iznad kože ili ravne. Pojavljuju se u unutrašnjim uglovima očnih kapaka – unutrašnjem uglu oka. Imaju tendenciju rasta i spajanja. Ne narušavaju funkciju očnih kapaka, ali mogu dovesti do njihovog spuštanja. Češće se javljaju kod muškaraca i to tokom četvrte decenije života.

Ranije se mislilo da je uzrok formiranja ksantelazmi isključivo povećan nivo holesterola u krvi i poremećaj metabolizma masti. Međutim, dokazano je da ne postoji direktna uzročno-posledična veza, jer polovina pacijenata sa ksantelazmama nema povišene lipide u krvi. Ksantelazme nastaju i kod osoba koje nemaju nikakve poremećaje metabolizma masti niti povišen holesterol. Zato se došlo do zaključka da veliku ulogu ima genetski faktor.

Najbolji kako zdravstveni tako i kozmetički rezultati dobijeni su primenom radiotalasa za uklanjanje nabrojanih benignih promena na koži. Radiotalasna hirurgija je izuzetno sofisticirana, savremena dermatohirurška metoda za uklanjanje benignih promena na koži. Kad govorimo o visećim i masnim bradavicama, moguće je bukvalno u kratkom vremenskom periodu ukloniti i stotinak bradavica. Viseće bradavice uklanjamo tehnikom radiotalasne ekscizije, a seboroične bradavice tehnikom radiotalasne vaporizacije, kada se jednim potezom brišu kao gumicom.

Za otklanjanje ksantelazmi i za sve intervencije u regiji oko očiju (na očnim kapcima) optimalni su radio-talasi. Za razliku od lasera, ovo je tehnika koja se može bezbedno primeniti u regiji očnih kapaka. Posle intervencije, u tretiranoj regiji pojavljuju se krastice (period epitelizacije) koje otpadaju u roku od 7 do 10 dana i eventualno ostaju jedva primetni, fini ožiljci (što sve zavisi od tipa kože i veličine promene koja se uklanja).

Telangiektazije- prošireni kapilari

Teleangiektazije su trajno prošireni kapilari i postkapilarne venule površinskog subpapilarnog spleta krvnih sudova, koje prosijavaju kroz kožu poput svetlih, tankih, razgranatih niti ili u obliku eritema. Čest su estetski problem, kako kod žena , tako i kod muškaraca.

Proširenje kapilara javlja se usled hormonskih promena, izloženosti naglim promenama temperature, vetru, suncu, kao i usled nepravilne nege kože, ili u sklopu nekih sistemskih bolesti organizma. Upalni procesi na licu (akne, rozacea), opekotine od sunca, traume kože (ceđenje bubuljica), pušenje, alkohol dovode do pojave kapilara.

Uklanjanje kapilara vrši se dijatermijskom koagulacijom. Fini kapilari lica i dekoltea uklanjaju se elektrokoagulacijom uz pomoć tanke iglice. Dodirom na samu kapilarnu nit, kapilari se skupe i kroz 2-3 nedelje potpuno nestanu.

Elektroepilacija termoizolacionom iglom

Iako je maljavost jedan od najčešćih problema svake žene, mnoge od njih se još uvek ustručavaju da ih na bilo koji način uklone iz straha da će posle toga malje biti još duže i još gušće. Ovaj strah je potpuno neopravdan ako se odlučite za savremene metode elektro depilacije, normalno pod nadzorom stručnog i iskusnog terapeuta. Osim toga, depilacija mora da bude sastavni deo redovne nege svake žene, pa i muškarca, jer maljavost nije samo estetski već i higijenski pa i medicinski problem, u velikom broju slučajeva.

Radiotalasi visoke frekvence, predstavljaju relativno novi, ali definitivno provereni metod za trajno uklanjanje malja. Kao rezultat delovanja radiotalasa na folikul dlake imamo stvaranje magnetnog polja unutar folikula sa jakim lokalnim zagrevanjem koje pacijent oseća kao peckanje. Ova lokalna temperatura dovodi do koagulacije folikula dlake, tako da nakon nekoliko tretmana u zavisnosti od jačine korena dlake, dolazi do trajnog i potpunog uništenja i dlaka više ne raste.

Prednost elektro depilacije kao tretmana za trajno uklanjanje malja je mogućnost tretiranja i pigmentisanih i sedih dlaka.

Za izvođenje tretmana koristi se igla koja plasira doziranu energiju upravo tamo gde je potrebno tj. na nivou folikula dlake.

Epilacija iglom zahteva mnogo iskustva, mirnu ruku i oštar vid, jer se igla mora postaviti tačno u folikul dlake, ako se želi trajno uništenje. U protivnom nestručno obavljena epilacija, oštećuje okolno tkivo, a ne dlaku koja i dalje raste, a oko nje nastaju posledice nestručne intervencije u vidu opekotina, fleka i ožiljaka.

Prepustite poverenje timu koji više od 3 decenije brine o lepoti i nezi