Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri

Današnja estetska medicina (ali i druge grane medicine) se ne bi mogle zamisliti bez tretmana zasnovanim na upotrebi hijalurnoske kiseline.

Hijalurnoska kiselina (HA) se prirodno nalazi u našoj koži obezbeđujući hidrataciju, tonus kože i elastičnost. Jedinstvena je jer ima sposobnost da zadržava vodu (jedan HA molekul od 200 do 500 molekula vode, a 1g HA neverovatnih 6l vode) ali stimuliše i proizvodnju kolagena i elastina koji zajedno sa HA imaju ključnu ulogu u zategnutom izgledu kože. Starenjem dolazi do smanjenja količine hijalurona u dermu i epidermu zbog čega dolazi do smanjenja elastičnosti, hidratacije i tonusa kože (time i starenja kože). Klinički je dokazano da se koncentracija HA smanjuje u koži tokom godina počevši od 25. U 35. pada na 80%, u 55. na 40 %, a posle 60. njena koncentracija u koži je manja od 20%. Kao posledica smanjena koncentracije HA u koži u prvo se javljaju pliće bore, oko očuju, između nosa i uglova usana, bore na čelu i one vremenom postaju sve dublje i uočljivije. Koža gubi tonus, javljaju se „kesice“ podočnjaka, usne se stanjuju.

U preparatima za negu kože, hijaluronska kiselina se godinama koristi, ali zbog velike molekulske mase ne prolazi stratum corneum, već ostvaruje samo površinski efekat hidratacije i nege kože (nove tehnologije omogućavaju da molekuli manje m. mase ipak prodru u dublje slojeve kože, ali efekat HA iz krema je neuporedivo slabiji od direktnog injektiranja HA filera).

Za srednje duboke i duboke bore HA fileri su optimalno rešenje. HA filerima možemo korigovati:

  • Volumen, oblik i konturu usana
  • Volumen kože, pristupanjem licu kao celini doprineti harmonizaciji izgleda
  • Nazolabijalne bore (od nosa do ulova usana)
  • Marionetske bore (od uglova usana ka bradi)
  • Bore u predelu čela
  • Bore u predelu očiju
  • Volumen temporalne regije
  • Liniju vilice i brade
  • Podočnjake

Prvi korak u tretmanu bi bio pregled na kom bi lekar koji je sertifikovan za proceduru aplikacije HA filera procenio koja vrsta HA filera bi bila korišćena, na koje mesto će se aplikovati i koja količina.

Pre aplikacije HA filera aplikuje se lokalni anestetik u vidu kreme. Odmah posle tretmana možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, lekar će Vas uputiti koliko nakon tretmana ćete koristiti određene preparate i odložiti intenzivne fizičke aktivnosti i izlaganje toploti (sunčanje, saune), kozmetičkim tretmanima kao i masažama.

Trajanje HA filera zavisi od starosti klijenta, regije aplikovanja, metabolizma, životnih navika,...