Ožiljci

Ožiljci

Živeti sa aknama je teško, ali za mnoge problemi se nastavljaju i nakon što papule i pustule nestanu sa kože. Akne mogu da ostave tragove i ožiljke na koži. Ukoliko neko ima ozbiljan problem sa aknama, ožiljci kao posledica mogu biti podjednako ozbiljni i uznemirujući.

Postoji nekoliko mogućnosti za rešavanje ovog problema, a najbolji tretman je bez sumnje prevencija - odnosno sprečavanje formiranja ožiljaka.

Bez sumnje, najprimetnije i najozbiljnije posledice akni jesu ožiljci, ali one mogu da ostave i druge tragove, kao što su to tragovi od bubuljica izazvani post-inflamatornom hiperpigmentacijom .

Ožiljci se formiraju kada se površinski sloj kože, epidermis, ošteti i kada to zahvati i dublje slojeve kože. Koža nije u mogućnosti da se u potpunosti regeneriše, pa ranu zamenjuje granulaciono tkivo koje čine vlakna kolagena. Ova vlakna popunjavaju ranu iznutra i pomažu da oštećeni deo kože zaraste. Ovo zamensko tkivo može da zaceli ranu, ali takođe može da ostane vidljivo.

Tipovi ožiljaka od akni

Postoji nekoliko različitih tipova ožiljaka od akni. Slede oni koji se najviše vezuju za akne:

 • Atrofični ožiljci

  Ovo su ulegnuća ili udubljeni ožiljci (eng. "ice pick scars"). Oni nastaju kada rana ne zaraste pravilno i kada se formira premalo vezujućeg tkiva. Ožiljak se onda formira ispod okolnog tkiva i razvija se malo, vidljivo udubljenje (jamice).

 • Hipertrofični ožiljci

  Možete prepoznati hipertrofične ožiljke po ispupčenju na koži ili tkivu ožiljka. Oni nemaju istu strukturu kao i zdravo tkivo i zato postaju deblji i kao ispupčenja iznad okolne kože.

Nažalost, nije moguće u potpunosti ukloniti ožiljke, ali se oni mogu značajno umanjiti i učiniti da budu mnogo manje primetni. Takođe postoji mogućnost da se stanje kože samo od sebe poboljša vremenom.

Tretmani ožiljaka od akni

 • Hemijski pilinzi

  Lekari mogu tretirati ožiljke od akni pilinzima. Koriste se kombinacije raznih vrsta voćnih kiselina u različitim koncentracijama, kako bi se uklonili površinski slojevi kože. Uslov za sprovođenje ovih tretmana je koža bez upalnih procesa i drugih kontraindikacija za rad. Nakon tretmana koža je jedrija, prozračnija sa uklonjenim viškom ćelija epiderma, ožiljci mogu postati manje vidljivi, a ten postaje gladak i ujednačen. Tretman se ponavlja u seriji od 4-6 tretmana, obično tokom jesenjih i zimskih meseci.

 • Microneedling, tretman dermapenom

  Ovaj tretman mora biti propisan od strane lekara, koji tretman i izvodi. Mezoterapiji dermapenom prethodi kvalitetan higijenski tretman lica koji osigurava veću efikasnost same mezoterapije. U toku tretmana dolazi do stvaranja velikog broja mikrouboda, koji kožu ne oštećuju već naprotiv započinju kaskadnu reakciju sopstvene regeneracije kože i stvaranja novih krvnih sudova. Ovaj tretman se još naziva i kolagen indukciona terapija jer započinje obnovu kolagenih i elastičnih vlakana, koja su izmenjena i redukavana sa starenjem. Kroz stvorene mezopore prodire mezoterapijski koktel, tako da u derm prodire 100% aktivnih sastojaka ( vitamina, aminokiselina, nukleinskih kiselina, minerala, hijaluronske kiseline,... ). Rezultat je hidrirana, zategnutija i blistavija koža, fine bore su zaglađene, tamne fleke redukovane, a ožiljci od akni umanjeni (plići). Tretmani se rade u seriji 3-5 tretmana na 28 dana.