Digitalna dermoskopija

Dr VAIS je uvođenjem najsavremenijih procedura postao prepoznatljiv i svetski priznat centar u dijagnostikovanju problema kože, kose i noktiju. Ekspertni tim lekara i zdravstvenih radnika se već godinama bavi originalnim terapijskim procedurama za podmlađivanje kože, problemima opadanja kose i deformacijom nokatne ploče.

Danas je teško zamisliti lekara ili medicinski centar koji se bavi problemima kože, a da se pri tome u dijagnostici oslanja samo na klinički pregled, bez upotrebe aparata za bolju vizuelizaciju promena na i u koži. U Dr VAIS centrima se pored pregleda kože najsavremenijim dijagnostičkim aparatom skenerskopom, koji omogućava da se stanje kože sagleda i do 650x uvećano, uvodi i DIGITALNA DERMOSKOPIJA sa softverskom analizom. Ovo je bezbolna i neinvazivna metoda sa tačnošću od 92-99%. Koristi se za ranu detekciju melanoma, karcinoma kože, mladeža i svih ostalih pigmentnih promena na koži. Izvodi se specijalizovanim instrumentom koji omogućava ne samo mikroskopiju, već i digitalni snimak. Na snimku se dalje analiziraju specifične morfološke strukture koje se ne vide golim okom, a od neprocenjivog su značaja u postavljanju dijagnoze. Ovom metodom se vrši diferencijacija pigmentnih promena na melanocitne i nemelanocitne kao i dalja diferencijacija u okviru ovih grupa. Digitalna dermoskopija omogućava izračunavanje dermoskopskog skora, koji je relativna ocena karaktera promene i određuje njenu dalju „sudbinu“, potrebu za praćenjem ili uklanjanjem. Snimak se čuva i posle određenog vremena upoređuje sa novim nalazom, ukoliko postoji potreba može se proslediti ekspertu na dalju procenu, sve u cilju postavljanja izuzetno precizne dijagnoze.

Melanom, kao jedan od najmalignijih tumora čoveka, u poslednje dve decenije beleži značajan porast u svetu. Jedna od osnovnih odlika melanoma, zbog kojih ima „lošu reputaciju“ je njegovo nepredvidivo ponašanje jer se može javiti u okviru bezazlenog mladeža na koži koji podseća na bradavicu, keratozu, ranicu... Zato je osnovno uočiti bilo kakvu promenu koju nismo do sada imali, ne ignorisati male promene i promene koje nisu bolne. U okviru primarne prevencije tumora kože potrebno je štititi se od sunca, izbegavati solarijume, s’obzirom da koža pamti i beleži svaki trenutak koji smo proveli na suncu i pravi o tome zapis koji se ne može obrisati. Zato čitavog života, počev od detinjstva, moramo preduzeti mere opreza vezane za izlaganje suncu.

digitalna dermoskopijakompjuterska digitalna dermoskopija

Ko sve treba na pregled?

Sve osobe nakon puberteta, osobe koje imaju puno mladeža, svetle su kože, kose i očiju i lako gore na suncu, treba da obave dermoskopski pregled. Pregledajte sve mladeže koji menjaju oblik, veličinu, boju, bole Vas ili svrbe. Treba obratiti pažnju na kožne promene stečene posle dvadesete i četrdesete godine života, promene koje se izdvajaju i ne liče ni na jednu drugu, jako tamne mladeže i naravno svaki mladež zbog kojeg ste posebno zabrinuti. Dermoskopija ima poseban značaj kod osoba koje su imale melanom i članova njhove porodice.

Iako je osnovna indikacija dermoskopije rana detekcija melanoma, izuzetnu vrednost ima u posmatranju kože uopšte, kao i njenih adneksa: dlake, lojnih i znojnih žlezdi i noktiju, te je zato našla svoju primenu u kapilitologiji, kozmetologiji i podologiji.
Trihoskopija nam pruža bolji uvid u oblik, boju dlake, izgled njene površine, postojanje preloma. Daje nam podatke o strukturi i omogućava razlikovanje normalne i abnormalne dlake. Dermoskopskim sagledavanjem samog kapilicijuma, folikula i folikularnih otvora, možemo uočiti postojanje inflamacije, peruti, čepove sebuma u folikularnim otvorima, gljjivičnu infekciju ili hemijsko oštećenje dlake i kože.

Neprocenjiva vrednost dermoskopije u kozmetologiji, ogleda se u mogućnosti sagledavanja ne samo onoga što je na površini kože već i dubljih slojeva. Posmatranje vaskularnih struktura, lojnih žlezdi i uočavanje upalnog procesa dok je još u razvoju, omogućava bolju dijagnostiku akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa i drugih kožnih stanja.

Dermoskopom možemo posmatrati i nokat, preciznije sagledati njegovu površinu, ivice, subungvalne prostore, te bolje ustanoviti postojanje anomalija u rastu i obliku nokta, prisustvo infekcija, vaskularnih ili pigmentnih promena.

Osnovni zadatak lekara je prevencija i otkrivanje patoloških promena još dok su u začetku i mogućnost lečenja i izlečenja najveća. Iz tog razloga je gotovo nezamislivo ne upotrebiti dermoskop, koji iskusnom i obučenom lekaru omogućava da uoči ono što oku nije dostupno.

mladež - klinički izgled i dermoskopija  mladež - klinički izgled i dermoskopija

 

melanom - klinički izgled i dermoskopija melanom - klinički izgled i dermoskopija

FaLang translation system by Faboba