Овој третман успешно се користи во терапијата при опуштена кожа на лицето и телото, стрии, масни наслаги, целулит...

radiotalasni lifting 01

Во модерната козметологија радио-брановите заземаат се повеќе значајно место. Покрај т.н. радио-брановни ножеви, кои се користат во хируршките интервенции и радио-брановите епилации, неодамна и мезотерапијата, се применува и лифтинг со радиобранови, наменет за нега на лицето и телото. Овој третман вклучува стимулирање на синтезата на колагенот и еластин во зоната во која што делува на радио-брановиот зрак. Лифтигот со радиобранови е безопасен, безболен третман и не бара анестезија, а во текот на постапката се создава чувство на блага топлина со зголемен притисок како кај погрубите масажи. Покрај лифтингот, со овој третман се постигнува и значително подобрување на структурата и квалитетот на кожата, а ефектот е слична на оној што се добива со ботоксот, само што во овој случај нема вбризгување, мимикријата е целосно зачувана.

Лифтингот со радиобранови ја акумулира топлина длабоко во дермисот (внатрешниот слој на кожата), забрзувајќи го протокот на крв во областа која се третира - клетки се хранат, дишат, се активираат фибробластите и се стимулира производството на нов колаген во ткивото, па многу брзо се подобруваа тонусот на кожата и текстурата. Колагенот дава структурна поддршка на кожата, која поради намалената функција на оваа драгоцена супстанца во текот на годините се опушта. Енергијата која се создава со помош на радиобранови мометално ги исправува контрахираните спирали на колагенот и благодарение на тоа, кожата се затегнува кожата и се собира. Веднаш по завршувањето на терапијата или следниот ден, видливи се промени на кожата која станува затегнат, мазна и добива свеж изглед. Веќе по неколку последователни третман се зголемува ефектот на затегнување, а бројот на постапки зависи од сериозноста на проблемот.

radiotalasni lifting 02

Постапката при лифтингот со радио-бранови е многу едноставна. Преку третина на регијата се аплицирагел, после што со мали, кружни електроди се минува низ површината на лицето и телото. Електродата останува ладна, бидејќи енергијата на радио-фрекфенците поминува низ длабоките делови на кожата и предизвикува ејзино загревање. Лицето кое е подложено на овој третман, чувствува во третираната површина само топлина, без болка. Постапката трае 30 минути или повеќе, во зависност од површината на кожата која се третира.

- Лифтингот со радиобранови е наменета за лица кои сакаат да ја затегнат кожата, а не се подготвени за хируршка интервенција (без ограничување на возраста). Третманот е погоден за лице и тело, а со радио-брановите се дејствува на брчките и линиите околу очите на спуштените очнит капаци, кесичките околу очите, брчките на челото и лицето, кесестите образи и вилицата, брадата и брчките на вратот, “браздите“ на деколтето, градите, рацете, стомакот, бутовите, па дури и на колена.

- Лифтингот со радиобранови е еден од најефикасните методи во борба против целулитот и масните наслаги. Со фокусираното делување нивото на мезодермот, радио-брановите ги забрзуваат метаболичките процеси и ги елиминираат течностите и мастите заробени во поткожното ткиво. Резултатот е намалување на обемот на деловите од телото што се третираат, со истовремен ефект на затегнување. Затоа, овој третман се препорачува за време на спроведувањето на диети, но и кај методот за спреување на опуштање на кожата.

- Радиобрановите не се применуваат кај пациентите кои имаат метални импланти, како што е пејсмејкерот, иако со правилното позиционирање на електродите може да се заобиколи срцето. Основното правило е дека по никоја цена не смее да му се наштети на здравјето. Користење на лифтингот со радио-бранови е контраиндициран во случај на колагеноза, болест на сврзното ткиво. Ова пореметување најчесто е од автоимуна природа, па затоа пред секоја терапија со радио-бранови на сврзното ткиво, неопходен е детален дерматолошки преглед.

 

FaLang translation system by Faboba