Na povratku iz Argentine, zbog nekretanja i malog unosa tečnosti, nakon 12 sati leta dobila sam PLUĆNU EMBOLIJU visokog rizika, u gornjim i srednjim partijama pluća.
Nakon 13 sati borbe za život BEZ IKAKVE TERAPIJE ( sve se desilo u avionu za vreme leta Buenos Aires - Istanbul ), 12. 12. 2017. uz Božju pomoć, stigla sam pravo sa Beogrdskog aerodroma u šok sobu intenzivnog koronarnog odeljenja Urgentnog centra Beograd, gde su se 18 dana borili za moj život.

vesna ignjatovic dr vais 660x330

Vodeći uzroci opadanja kose jesu genetska predispozicija, kontinuirano dejstvo muških polnih hormona kao i pozitivna porodična anmneza koju pacijenti navode. Odmah potom nalaze se sistemske bolesti praćene febrilnim stanjem (akutne i hronične), stres, endokrine bolesti (poremećaj u radu štitne žlezde, policistični jajnici), upotreba pojedinih lekova, disfunkcija pojedinih organa (bubreg, jetra), strukturne bolesti same dlake, nutritivni (nedostatak pojedinih elemenata poput Fe, Zn...) i metabolički sindrom koji se danas sve više dovodi u vezu sa opadanjem kose.

Predstavlja lokalno ograničenu površinu u vidu okruglih, jasno ograničenih polja na kojima nedostaje dlaka i smatra se dominantnim tipom nasleđivanja. Nažalost nije u potpunosti razjašnjena jer su faktori koji dovode do alopecije areate različiti.U oko 25% slučajeva radi se o genetskoj predispoziciji i smatra se dominantnim tipom nasleđivanje. Emocionalni stres, stalna napetost, poremećeni režim ishrane i još mnogi drugi faktori mogu biti samo okidač za ispoljavanje simptoma ove bolesti. Najčešće se tumači kao autoimuna bolest, mada nisu otkrivena specifična antitela, sem indirektnih dokaza u vidu peribulbarnog limfocitnog infiltrata, udruživanje alopecije areate sa autoimunim bolestima (tireoiditis, alergije, atopije, astma...), čest nalaz različitih organsko-specifičnih antitela i porast kose posle davanja kortikosteroida. Fokaloza i enzimopatije mogu biti uzrok.

Nakon dve i po decenije iskustva, možemo sa sigurnošću reći da je higijenski tretman lica baza uspešne terapije akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa i drugih oboljenja kože lica. Takođe se ne može zamisliti ni sprovođenje savremenih tehnika podmlađivanja bez prethodnog „čišćenja“ lica. Higijenski tretman lica u Dr VAIS centrima itekako prevazilazi puko istiskivanje mitisera.

Nedostatak kose, kao jednog od simbola lepote, može prouzrokovati psihološke, socijalne, ali i medicinske probleme. Na koži glave imamo oko 100 000 dlaka, a svaka od njih ima svoj životni vek, koji se sastoji iz tri sukcesivne faze. Anagena faza je faza rasta i traje 3-6 godina, u ovoj fazi je 90% dlaka. Katagena faza je faza mirovanja traje oko dve nedelje i 1% dlaka se nalazi u ovoj fazi. Nakon toga nastaje faza ispadanja ili telogena faza, traje oko 3 meseca, i 9% dlaka je u ovoj fazi.

FaLang translation system by Faboba