Tinea capilliti

Габичната инфекција на скалпот може да биде површна и длабока. Површната често се јавува кај децата и се карактеризира со појава на кружни неинфламаторни регии, со ситно бели лушпи.

Длабоката габична инфекција се карактеризира со различни знаци во зависност од причината на појавата. Може да биде проследена со црвени регии, инфилтрирана, со појава на загнојување, залепени влакна што лесно се корнат (Trichophytia profunda) неифламаторни регии, обезбоено и скршено влакно.

Ако не се третира веднаш, длабоката габична инфекција на скалпот (Microsporia capilliti) може да заврши како цикатрицијална алопеција без можност за повторен раст на косата.

 

glivicne infekcije

FaLang translation system by Faboba