dr-vais-header

PODOLOGIJA je nauka o stopalima i bavi se prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom stopala od problema vezanih za kožu preko mišićnih, vaskularnih, nervnih do koštanih i ostalih problema. Dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković ( Dr VAIS ) se već 2 decenije uspešno bavi lečenjem oboljenja stopala i noktiju, te je ove specifične metode lečenja svrstavaju u ledolomce naših medicinskih tokova. U Dr VAIS centrima bezbolno možete rešiti probleme gljivične infekcije stopala i noktiju, kurje oči, urasle nokte, žuljeve, bradavice...

GLJIVIČNE INFEKCIJE STOPALA I NOKTIJU

Gljivične infekcije bar jednom u životu dobije svaki treći čovek. U dodir sa gljivicama dolazimo na svakom koraku, svuda gde ima dosta ljudi koji hodaju bosi: na bazenima, u saunama, fitnes i SPA centrima...Gljivicama prijaju toplo vreme i povećana vlažnost kože zbog znojenja, te su gljivične infekcije u letnjim mesecima učestalije, a početak jeseni je upravo period kada nam se pacijenti najčešće javljaju-kaže dr Vesna. Znaci gljivične infekcije stopala najčešće su crvenilo i tanka pukotina u dubini između četvrtog i petog prsta sa beličastim ljuskama ili kožom koja izgleda kao skuvana. Medicinski pedikir ovakvih stopala podrazumeva lokalno uklanjanje epidermalnih skrama u kojima su namnožene gljivice metodom dermoabrazije. Ukoliko se sa terapijom ne počne na vreme gljivice se šire i napadaju nokte. Infekciju karakteriše žućkasta obojenost noktiju, zadebljanje i slojevito listanje. Infekcija može biti izazvana i drugom vrstom gljivica te zadebljali nokti u tom slučaju imaju zelenkasto-crnu boju. Nakon atraumatskog (BEZBOLNOG) odstranjivanja obolelog dela nokta specijalnim abraderima u terapiju uključujemo i lokalnu primenu antimikotika na bezi ulja zelenog čaja i lavande. Na ovaj način pacijentu garantujete apsolutno komforan tretman jer su varvarske metode čupanja noktiju davno prevaziđene. Nažalost, pacijenti uglavnom dolaze kada se gljivice iz početnog stadijuma prošire i zahvate veće površine, zaboravljajući narodnu izreku Bolje sprečiti nego lečiti!

Da Dr VAIS brine i o estetici vaših stopala ukazuje i to da u našim centrima ( u Beogradu, Nišu i Skoplju ) nakon medicinske obrade obolelog nokta nedostatak njegovog dela možete za kratko vreme nadoknaditi modeliranjem novog uz pomoć specijalnih protetičkih masa koje imaju antimikotičko i antibiotsko dejstvo i nanose se na nokat ali i direktno na kožu, a zatim se pod dejstvom UV zraka iz aparata vrši polimerizacija gela i time jača veza između keratina prirodnog dela i nadograđenog nokta. Polimerizovan nokat nakon toga poliramo, a možemo ga i dekorisati.

URASTAO NOKAT

Urastao nokat obično zahvata palčeve nogu i u ovakvim slučajevima neophodan je medicinski tretman kojim se iseca urastao deo, kao i granulacije stvorene oko njega. Tretman nije bolan i nema krvarenja. Ali ako su palčevi otečeni i pod upalom najčešće se prvo propisuju antibiotici do smirenja procesa, a tek nakon toga se obrađuje nokat. Nakon razmekšavanja uraslog dela nokta uz pomoć losiona koji ujedno deluje i blago anestetički na okolno tkivo, pomoću ekskavatora vrši se prepariranje nokta tj. oslobađaju se urasle ivice nokta. Specijalnim makazicama skidaju se hiperkeratolitične naslage oko nokta, a ako ima i granulacija onda se one tretiraju keratolitičkim losionom, jer bi u slučaju njihovog odsecanja došlo do velikog krvarenja. S obzirom da se radi medicinski pedikir, a ne čupanje nokta, intervencija se izvodi samo odsecanjem uraslog dela nokta pod određenim uglom. Isečena ivica je oštra i kao takva bi još više iritirala okolno tkivo, pa se zato obrađuje specijalnim konusnim sočivom rotacionog abradera. Ovako obrađen nokat omogućava okolnom tkivu da se regeneriše tako da pri ponovnom rastu nokta nokatna ploča pronađe svoj pravi put.

KURJE OČI I BRADAVICE

Kurje oko nastaje usled dugotrajnog pritiska na kožu, naročito na mestima na kojima ona naleže na tvrdu podlogu, tj. kost. Najčešći uzrok njegove pojave je dugo stajanje, tesna obuća, nepravilan hod, deformacija stopala...Kurje oko je vrlo slično bradavici, ali je dosta bolnije na dodir. Kurje oko predstavlja mrtvo-hiperkeratolitično tkivo koje svojim vrhom zadire duboko u derm, dok bradavica predstavlja vegetativnu tvorevinu kože tj. sadrži krvne sudove i iz tih razloga kod kiretiranja bradavice javlja se tačkasto krvarenje, dok kod kurjeg oka toga nema. Kurje oči se javljaju u manjem broju, najčešće 1-2, a bradavice u većem, jer su izazvane virusom i brzo se razmnožavaju.

SKENERSKOPSKI PREGLED

Važno je naglasiti da se pre bilo koje od ovih intervencija radi dijagnostički pregled najsavremenijim skenerskopskim aparatom za analizu promena na i u koži. Ovaj aparat ima različita sočiva koja omogućavaju uvećanje problematične regije od 50-650 puta, a uz pomoć polimerizovane svetlosti posmatranje na dubini od 5-7 mm. Tek nakon ovako detaljnog pregleda određuje se podološka tehnika za rešavanje problema: incizija, abrazija, radio-talasi, koagulacija, kiretaža, ekstrakcija ili laserski tretman. Tretmani su bezbolni i kako su ovo medicinski problemi tretmane radi isključivo lekar, a ne pedikir. Tretmani traju oko 15 minuta i nakon toga se savetuje adekvatna kućna terapija. Kontrola se radi za 2-3 nedelje i u proseku je dovoljno kod blažih oblika uraditi jedan tretman, a kod težih stanja oko 2 tretmana.

Ukoliko imate bilo koji od ovih problema dr Vesna savetuje da se javite doktoru što pre. Setite se stare poslovice Kuća stoji na čvrstom temelju, a čovek na zdravim stopalima!